Chlazení a mazání pří obrábění
• Při obrábění řeznými nástroji (vrtání, soustružení, frézování, broušení) vzniká mezi nástrojem a obrobkem tření -> teplo.
• Jen malá část tepla se odvádí třískami -> Zbývající teplo musí přijmout nástroj a obrobek
• Nepříznivý vliv tření a tepla, lze snížit volbou vhodného řezného prostředí
• Při vysoké řezné rychlosti by ti vedlo k:
o Prodlužování a průhybu obrobku
o Vysokému opotřebení ostří nástroje (zaoblení břitové hrany, opotřebení hřbetní a čelní strany nože)
• Řezné prostředí kromě okolního vzduchu může být:
o Řezné kapaliny
o Mlhoviny
o Některé plyny
• Úkolem řezného prostředí:
o Odvádět teplo z oblasti jeho tvoření
o Snížit práci vlivem tření
o Snížit intenzitu otupování nástroje
o Zlepšit jako obrobené plochy
o Odvádět třísky z místa řezu
• Řezné prostředí má účinky:
o Chladící:
Snižuje teplotu a opotřebení nástroje u rychlořezných ocelí až o pětinu (oproti obrábění na suchu)
o Mazací:
Snížení tření na činných plochách
Usnadňuje plastickou deformaci třísky -> Snížení řezného odporu o 25% (u malých třísek i víc)
Zlepšení jakosti obrobené plochy
• Některé tvrdé řezné materiály (zejména cermety s několikavrstvým povlakem) mohou pracovat i za sucha s řeznými rychlostmi až 900 m/min při vysoké jakosti povrchu!