Komorové pece
Komorové pece
• Mnoho typů
• Volba vhodné pece závisí na:
o Použití
o Umístění
o Druhu sortimentu
o Kovacím procesu
• Mají ve výbavě měřící a registrační aparaturu
• Nevýhody:
o Ohřev a průchod materiálu není kontinuální
o Nízká tepelná účinnost -> nevyužívá odpadního tepla spalin k přímému předehřívání materiálu
Štěrbinové pece
• Pracovní prostor tvoří uzavřená komora, která má v čelní stěně podélnou štěrbinu
• K ulehčení ručního přesunu materiálu bývá štěrbina někdy po délce zešikmena a zakládací stůl má sklon k jedné straně
• Použití: Ohřívání konců tyčí, trubek, dělené tyčoviny – většinou u vodorovných kovacích lisů
• Materiál se zakládá na stůl pece a do ohřívacího prostoru zasahuje pouze koncem
Indukční ohřev
• Splňuje následující požadavky:
o Dokonalé prohřátí materiálu
o Přesné dodržení kovací teploty
o Stejná doba ohřevu
o Dodržení délky ohřevu
• Tepelné ztráty jsou minimální
o Ohřívací cívka je studená
o Teplo je vyzařováno jen ohřátým předmětem
• Indukční ohřev zmírňuje oduhličení a oxidaci materiálu
• pro indukční ohřev se používají:
o Axiální ohřívačky:
Nají cívky s podélným magnetickým polem, kde magnetické siločáry probíhají rovnoběžně s osou ohřívaného předmětu
o Příčné ohřívačky:
Mají ohřívací cívky s příčným magnetickým polem, kde jsou magnetické siločáry hlavně v rovině kolmé k ose ohřívaného materiálu