Pájecí metody a způsoby
Pájecí metody a způsoby
Způsob pájení – Zařízení – Princip – Použití
Měkké i tvrdé
Pájedlem
Kladivové nebo přímé pájedlo s nepřímým ohřevem
• Pájka se taví při maximální teplotě 550 °C přiložením měděného hrotu
• Hrot se ohřívá hořákem, elektrickým zdrojem nebo v peci
• Pájedlo je neproduktivní přenosné zařízení
• Instalatérství
• Klempířství
• Jemná mechanika
• Elektrotechnika
• Údržbářské práce
Plamenem
Pájecí hořák
• Plamen nepůsobí přímo na pájku, ale na stykové plochy
• Od tepla stykových ploch se ohřívá pájka
• Měkké pájení
• Pokovování
• Tvrdé pájení
o Menší součásti – benzínové a lihové hořáky
o Větší stykové plochy – kyslíko-acetylénové a propambutanové hořáky
Kapilární
Průběžné a ohřívací pece
• Součásti se ohřívají a pájí v průběžných pecí s ochrannou atmosférou nebo ve vakuu
• Vhodně tvarovaná pájka s tavidlem se vkládá do spojů, před vsunutím součásti do pece
• Vzájemná poloha součástí se musí zajistit před posunutím
• Spoj má výborné vlastnosti a je bez okují
• Pájka roztavená teplem v peci vzlíná do spár
• Pájení mnohonásobných spojů při sérové výrobě